vineri, 23 august 2013

Din trecut

     De buna seama vine toamna, se arata usor, uneori nici nu se simte, insa eu o astept. Ador tomna, este anotimpul in care ideile se leaga mai bine, in care totul pare mai bland. Acum rodul campului si al padurii se ravarsa din belsug, iar lumina de toamna imi pare a mangaiere.
     Am lucrat cateva cutii si am ales sa le decorez pe rand, prin tehnica inciziei. M-am inspirat pentru modele din "Albumul de crestaturi in lemn" de  Dimitrie Comsa editat in 1909 si reeditat prin anii '70. Am doar cateva planse din acel album, gratie lui Harris Wallmen, caruia ii multumesc pe aceasta cale. Privind plansele cu obiecte taranesti, deocrate cu multa migala, imi aduc aminte de ce scria Margarita Miller Verghy legat de nevoia taranului de a decora obiectele ce il inconjoara  (" Vechi motive decorative romanesti", editat in 1911 si  reeditat in 2007 la editura Vestala):
" Acesta e un mod de a participa la nevoia de frumusete pe care o arata natura in podoaba florilor, a fluturilor si a miilor de fiinte plapande care nu au de trait decat o zi"
    Cutia lucrata de curand este din lemn de par salbatic. Am folosit si lemn de paltin si mesteacan la capacul cutiei, care este detasabil.
    Decorul este pornit din jocul de romburi si hasuri, modele folosite des de tarani pe obiectele lor.
Braul cutie trimite la intreg, la legatura, ca o hora neitrerupta.



     Cu gand de bine, mestesugarul.

Niciun comentariu: