miercuri, 5 iunie 2013

Am fo' dus in Maramu' !

      Dupa cum zice si titlul am fost prin Maramures, undeva intre Mara si Cosau. A fost un eveniment frumos numit: Mostenire maramureseana intre Mara si Cosau organizat de Outdoor 4U şi Consiliului Judeţean Maramureş. Am mers sa vedem mestesugarii locului, bineinteles eu i-am cautat pe mesterii lemnari sa mai smulg cate un secret sau o idee. Idei iti dau ei multe , mai putin din tainele mestesugului...insa cate ceva am  aflat de la ei, in ce lemn lucreaza si de ce. In ce lemn lucreaza este lesne de inteles, au ales lemnul cel mai raspandit si care da cele mai bune rezultate in lucru si in timp la realizarea unui anume obiect.
    Mesterul Petru Pop din Breb(http://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_pop_sculptorul_maramuresean ), pe langa care am stat un pic de vreme, lucreaza caucele de baut apa numai in lemn de paltin(de retinut: ideea de a folosii caucele pentru a bea apa a disparut pentru oameni locului!).
    Acasa, mesterul Petru Pop are amenajat un mic muzeu. Pe grinda stau insirate cauce si spargatoare de alune.
  Dintre obiectele pe care mesterul inca le lucreaza la cei 84 de ani sunt: cauce, spargatoare de alune, pecetare, cruci simple, fuse cu zurgalau, acesta din urma fiind obiecte specifice Maramuresului.
 Steaua mesterului si scoaba de cioplit cauce:
   Cruci cu elemente imbinate asemeni fusului cu zurgalau. Mesterul m-a amanat cu detalii despre cum se face o astfel de imbinare, insa daca va intereseaza puteti vedea aici: http://gtulean.blogspot.ro/ , pe blogul unui alt mester tare priceput: Grigore Tulean din Sacel, Maramures.
  Am facut cateva fotografii (unele destul de neclare) la uneltele mesterului, fiindca pentru mine a fost mereu o intrebare in momentul cand am cunoscut un mester : care sunt uneltele cu care lucreaza?
  Scoaba pentru liguri si cauce:
    Cutitele si un mic fierastrau (facut dintr-o lama de fierastrau)

   "Calul" mesterului:
 Dintre lucrarile mesterului :
 Pecetare (http://ro.wikipedia.org/wiki/Pecetar) :

    Lingurile au modele frumoase, mai rar am vazut un astfel de decor. Mi-a atras atentia  lingura din stanga care i se vede doar profilul, are forma lingurii tipice de stana si este decorata superb.
      Crucea aceasta era unica expusa, este de o finete remarcabila.

    Detalii la linguri:



    Ce am retinut de la mesterul Petru Pop legat de lemn este ca atunci cand vrei sa usuci un lemn verde il pui vertical (asta stiam) insa cu "cioata" adica cu varful in jos. Lucru bun si de tinut minte. Dumnezeu sa -i dea sanatate si batranete usoara.
    Un alt mester este Gheorghe Pop, care face furci si greble din lemn. De la dumnealui am  auzit cate ceva despre acest mestesug (din pacate nu am vizitat gospodaria si atelierul dumnealui, am putut povesti la standurile special amenajate de organizatorii evenimetului). Coarnele furcii sunt lucrate in lemn de frasin, fierte intru-un cazan si puse pe un suport intr-o forma curba si lasate la uscat. Nu toate coarnele de furca ajung sa intoarca fanul, multe crapa... dupa spusele mesterului.
O alta unelta mesterita este grebla de lemn. De retinut este ca si la acest mester obiectele lucrate au mai mult valente artizanale, de decor si astfel nu mai respecta toate etapele de lucru si rigorile ce se impun la o astfel de unealta. Dintii greblei nu ii mai face din lemn de sanger, corn ori salcam ci din...orice. Coada este lucrata in lemn de "tufa" (alun). Intarirea dintre corpul cu dinti si coada este din lemn de "sangerel" (sanger) indoit la vreme (adica din timp). Dincolo de remarcile mele mestesugaresti, mesterul Gheorghe Pop este un om tare fain.



   Despre mestesuguri in lemn am zis ca trebuie sa impart si cu voi! Sa va fie de folos!
   Doamne ajuta!

3 comentarii:

Aurora spunea...

Te invidiez, aşa cum invidiez orice persoană care vizitează Maramureşul! Noi mergem vara acolo şi eu nu mă satur de plimbări, vizite prin muzee, biserici şi mănăstiri! Mi se pare că acolo este izvorul neamului, încă curat şi tămăduitor! Spor în toate!

MihaiER spunea...

Foarte fain. Chiar ma intrebam ce s-a intamplat pe acolo, ca auzisem ca se tine...

Unknown spunea...

Multumesc ca ne-ai adus si noua, celor care nu am fost pe acolo, aceste daruri: poze si impresii culese de la o minunata adunare!
Te invidiez... :)