joi, 28 noiembrie 2013

Lingurar hutul cu lingura si paleta

           Venise vremea unui lingurar si am ales ca model un lingurar hutul (despre hutuli gasiti aici  cate ceva: http://en.wikipedia.org/wiki/Hutsuls si http://ro.wikipedia.org/wiki/Hu%C8%9Buli) gasit intr-o carte de etnografie veche (Peasant art of subcarpathian Russia). Mi-au placut liniile lingurarului, cu coarnele berbecului, simbol folosit si in arta populara romaneasca, in partea superioara iar restul liniilor sunt de influenta nordica. Recunosc ca la capitolul lingurare, desi am vazut multe piese romanesti care mi-au placut, ma simt atras de lingurarele nordice.
Lingurarul hutul:


 Lingurarul de la Gandul de lemn:


    Lingurarul ca sa isi implineasca rostul ii trebuie si linguri :) asa ca am incercat pentru acest lingurar, avand in vedere ca el pleaca departe peste marea cea mare, sa fac o lingura frumoasa. Daca am reusit, timpul imi va da raspuns...

   Dansam....


Lingura este lucrata intre o lingura de gatit si un polonic mic. Am lucrat-o in lemn de par salbatic.
Detalii din povestea ei:


  Cu unduire...

  Sigur, langa o lingura merge si o paleta. Este mai ingusta decat cele pe care le fac de obicei si este lucrata in lemn de prun batran.


  Din povestea lingurarului:


      Acum, in incheiere, ma gandesc numa sa ajunga cu bine, eu sa lucrez cat mai cu spor, iar voi sa fiti sanatosi!
     Doamne ajuta!

4 comentarii:

ghemulet spunea...

Sunt absolut superbe...Cate detalii pe fiecare obiect.Imi inchipui cat suflet este in mesterirea lor.Felicitari!

I.D. David spunea...

Multumesc!

Unknown spunea...

De când am văzut pentru prima oară lucrările tale, am fost fascinat de complexitatea şi diversitatea modelelor de ornamentaţie. Acum, lingura asta cu forma sa unică, deosebită, m-a lăsat mut de uimire... Felicitări şi spor la lucru pe mai departe!

I.D. David spunea...

Hei, prietene! Multumesc pentru suportul tau, pentru faptul ca ma urmaresti si mai dai cate un coment din cand in cand. Sper sa pot inspira alti mesteri cum si eu am fost inspirat si suntla randul meu de oameni pasionati. Numai bine!