marți, 9 decembrie 2014

Din rostul meşteşugului: cuţitele

        După câţiva ani de lucru cu nişte cuţite vechi, bune, insă nu foarte eficiente in privinţa rezistenţei taişului, am hotărât să imi comand nişte lame de la Cătălin Bagoli . Astăzi povestim doar de 3 lame, cuţitele principale cu care lucrez de aproape o luna. Cum de-a lungul timpului am observat că uneltele trebuie să isi aiba locul lor, să fie protejate(asta ca să nu pierzi ore să refaci taişul, pentru că se lovesc sau cad), le-am făcut locşorul lor: o cutie. Nu folosesc teacă pentru cuţite, pentru că nu le port cu mine, cu atât mai puţin la curea. In viitor mă gândesc să fac un "tool roll" pentru uneltele ce le iau la pădure. Intentionez de altfel, să duc mai departe buna intentie si cu alte unelte si să le "ambalez" pe rand, grupuri, grupuri...:)
       Cutia este lucrată din lemn de brad si placaj de mesteacăn. Am finisat-o cu ulei de in si ceară tare de la Fine Tools (Cătălin Sorescu).

      
        Ce o fi inăuntru?




              Le-am pus mânere din esenţe de lemn diferite, bucăţi mai noduroase si mai tari. Ca si "bolster" am pus o bucată de piele si o felie de corn de cerb, să nu lovesc lemnul mânerului la cioplit sau ascuţit. Manerele sunt inconvoiate, rotunde către lama si aplatizate către capăt. Sunt finisate cu ulei de in.


             Cel mare are lama de 8 cm, iar mânerul este lucrat din lemn de corn. Mijlocul are lama de 6 cm, mânerul fiind lucrat din lemn de liliac. Micuţul are lama de 3,5 cm, iar mânerul este lucrat din lemn de măr.



              Ca să vezi proportiile...



       
         Sper sa iti fie de folos, informatiile si imaginile. Articolul este un MULŢUMESC  celor care m-au inspirat, care m-au ajutat si mai ales, care m-au susţinut.
         Numai de bine!

2 comentarii:

bagoli spunea...

Daniel, eu iti multumesc si ma simt onorat ca am reusit sa fac niste unelte care in mainile tale creeaza obiecte pentru suflet. Si, mai ales, pentru ca am avut sansa sa cunosc un om deosebit.

I.D. David spunea...

Multumesc meştere! Imi plac mult lamele si am să povestesc si despre celelalte in alt articol. Numai bine si spor!